top of page

Facebookta Ne Paylaştığınızı Biliyor Musunuz? - 1

Updated: May 4, 2023

Sosyal paylaşım ağlarında durumunuz ile ilgili bilgileri sürekli sosyal ağ üzerinde paylaşılıyor olmanız kötü niyetli kişilerin kolay hedefi olma riskinizi arttırabilir. Örneğin, ev adresiniz ve doğum günü bilgilerinizi paylaştığınızı varsayalım. Ve sonrasında bir hafta boyunca Antalya’da tatilde olacağınız bilgisini de belirttiğinizi düşünün. İletişim listenizde bulunan birinin veya bir “arkadaşınızın” siz tatildeyken evinize posta kutunuza gelmiş telefon ve kredi kartı harcamalarınızı içeren bilgilere erişmeye çalışmaktan bu bilgiler ile sahtecilik yapmaktan ne alıkoyabilir?


Ya da evde olmadığınızı bilen bir hırsızın evinize girmeye çalışmayacağını nereden bilebilirsiniz? Gerçek arkadaşlarınızın bu tür bir eylem içerisinde olmayacağından elbette emin olabilirsiniz ama çevrimiçinde yani internette tanışmış olduğunuz ve belkide hiç görmediğiniz arkadaşlarınız ne kadar “gerçek”? Gerçek hayatta tanımadığınız kişilerin arkadaşlık tekliflerini kabul ederek kendinizi tehlikeye atıyor olabilirsiniz. Bu sözde “arkadaşlarınızın” sizin kişisel bilgilerinizi başkalarıyla paylaşma ihtimalini unutmamanız gerekir. Ayrıca arkadaşlarınızın, “arkadaşlarının” arkadaşlık tekliflerini kabul ederken de onlarla paylaştığınız bilgileri gözden geçirmenizde fayda var. Çok fazla olmadığını düşündüğünüz küçük bir bilgi bile siberhırsızların sizin diğer kişisel bilgilerinizi toplaması için yeterli olabilir.


Fazla paylaşmanın bir başka riski hedefli çevrimiçi yemleme saldırılarıdır. Siber suçlular sizin için önemli konuları belirler ve zararlı olabilecek bağlantıları ve yazılımları bu konular ile gizleyerek size iletebilir. Örneğin bir siber suçlu sizin bir hayvansever olduğunuzu facebook vb. gibi sitelere bırakmış olduğunuz bilgilerinizden ortaya çıkarırsa, size hayvan barınağına yardım amacıyla bağış kampanyası içerikli bir mesaj göndererek sizi aldatmaya çalışır. Mesaj sizin kredi kartı bilgilerinizi zararlı bir siteye yönlendirilmesini sağlayan bir içeriğe sahip olabilir. Gönderen kişi ile “arkadaş” olduğunuzdan veya aynı ağ içerisinde bulunduğunuzdan, yabancı birinin göndereceği bir mesaja göre daha yüksek bir ihtimalle sahtecilik kurbanı olmanıza yol açabilir. Peki bunlara karşı ne yapılabilir, bir dahaki seferede bunları incelemeye çalışacağım. görüşmek üzere

Comments


bottom of page